Termostate universale

Termostate universaleNe gindim de multe ori daca nu am putea automatiza diverse situatii din viata de zi cu zi ce tin de monitorizarea temperaturii si executarea unei sarcini functie de aceasta. Amintiti-va ca temperatura dintr-un cuptor de brutarie sau pizza trebuie sa fie pastrata cu variatii cit mai mici, la o valoare ce favorizeaza o buna coacere. In lipsa unui termostat, o astfel de situatie ar scade productivitatea brutarului deoarece ar trebui sa angajeze o persoana sa monitorizeze cu un termometru temperatura din cuptor si sa opreasca sau sa pornesca cuptorul. Termostatul vine in ajutorul brutarului executind tot acest proces fara a fi necesara interventia personalului. Sonda va informa termostatul despre temperatura din cuptor, termostatul va afisa valoarea temperaturii pentru utilizatori si functie de valoarea acesteia, termostatul va inchide / deschide o rezistenta sau o vana de gaz.

Termostatele electronice au o serie de parametri in functie de care se aleg pentru a optimiza automatizarea:

 • gama de lucru a termostatului (intre ce temperaturi termostatul va da comanda de oprire/pornire a instalatiei)
 • temperatura diferentiala
 • timp de intirziere
 • utilizarea intr-un sistem de incalzire sau de racire
 • memorarea temperaturii stabilite – dupa o cadere de tensiune, la realimentare, sistemul va lucra in valorile de temperatura stabilite initial fara a fi nevoie de reintroducerea acestor valori
 • stabilirea unei game specifice de temperaturi de lucru

Gama de lucru a termostatului trebuie sa fie egala sau mai mare decit gama de lucru a sistemului.

 1. Termostatul EVK401N7VC functioneaza in gama de temperaturi -50gC – +150gC si poate controla o centrala termica pe gaz, lemn, electrica, etc, monitorizind temperatura din incapere si pornind sau oprind centrala
 2. Ciupercarii – se poate controla o ciupercarie monitorizind temperatura din aer sau din sacul de miceliu si functie de valoarea acesteia se poate comanda pornirea sau oprirea unui ventilator sau a unui sistem de frig
 3. Degivrare (dezghetare) – sonda termostatului instalata in exterior poate preintimpina formarea ghetii in astfel de locuri, actionind o rezistenta electrica ce va incalzi local si nu va permite formarea ghetii (scarile exterioare, ulucele acoperisurilor, etc)
 4. Incubatoare – controleaza temperatura dintr-un incubator de oua pornind si oprind elementul incalzitor (rezistenta, bec, etc)
 5. Echipamente HORECA – mese calde, mese reci, vitrine frigorifice pentru preparate, lactate, vinuri, etc, vitrine calde pentru mentinerea calda a produselor de patiserie sau a mincarii gatite
 6. Acvarii si terarii – controlul temperaturii apei sau a solului
 7. multe alte aplicatii !

Aplicatiile in care se pot utiliza termostatele profesionale EVK401 (-50 – +150 grade Celsius) sunt diversificate, limita fiind doar imaginatia omului.

Temperatura diferentiala determina gama de temperatura in care sistemul functioneaza, si in afara careia sistemul va fi oprit.
De exemplu, dorim ca temperatura dintr-un incubator de oua sa fie intre 37,5 si 39 grade Celsius. Se poate stabili temperatura de lucru de 37,5 grade Celsius si temperatura diferentiala de 1,5 grade Celsius. Astfel, cind temperatura va scade sub 37,5 grade Celsius termostatul va porni elementul incalzitor si va functiona pina la valoarea de 39 grade Celsius cind il va opri pentru ca temperatura sa nu treaca de aceasta valoare

Timpul de intirziere elimina pornirile si opririle repetate datorate unei variatii rapide a temperaturii, ceea ce ar putea afecta sistemul.
In momentul cind se controleaza o pompa, ventilator sau alt echipament a carui durata de viata ar fi scazuta din cauza pornirilor si opririlor repetate la intervale scurte de timp, se poate programa un timp de intirziere. In momentul in care temperatura dorita este obtinuta intr-un interval prea scurt de timp, parametrul timp de intirziere nu permite pornirea, sau oprirea echipamentului este conditionata de scurgerea unei perioade de timp.

Operarea la incalzire sau racire – termostatul EVK401 poate fi utilizat atit pentru instalatii de incalzire cit si pentru instalatii de racire. Functie de temperatura aleasa si mediul in care lucreaza, termostaul poate fi utilizat atit pe trendul crescator al temperaturii (instalatii de racire) cit si trendul descrescator (instalatii de incalzire)

Memorarea temperaturii si a parametrilor de lucru – in eventualitatea in care alimentarea cu energie a sistemului este afectata de o cadere de tensiune, la revenirea acesteia termostatul are memorate valorile de lucru, astfel va fi reluata operarea fara a fi necesara interventia unui operator uman

Stabilirea unui interval de setare a temperaturilor – odata cu setarea parametrilor termostatului se doreste a se evita cazul in care valoarea termperaturii sa fie alterata din greseala. De aceea termostatul este protejat cu parola de acces a parametrilor si i se poate ingusta gama de setare cit mai apropiata de cea de lucru.
Daca doriti ca termostatul sa functioneze intr-o gama oarecare, de exemplu 20-25 grade Celsius, puteti minimiza plaja lui de temperaturi de la -50 – +150 grade Celsius la 19,8 – 25,2 grade Celsius pentru e se evita ca din greseala termostatul sa fie setat pe o temperatura ce nu prezinta interes pentru aplicatia in care este instalat.

Termostatul profesional EVK401 produs de EVCO Italia prezinta avantajul ca poate fi utilizat intr-o gama diversificata de aplicatii cu temperaturi de lucru cuprinse intre -50 – +150 grade Celsius, in sisteme de incalzire sau racire

Va asteptam sa ne consultati telefonic (0232 – 257 555) sau prin email (contact@etermostat.ro) pentru orice aplicatie in care credeti ca v-ar putea ajuta acest termostat.