Monitorizare la distanta


Automatizarea unui proces este esentiala pentru a creste productivitatea, pentru a scade consumul de energie, pentru a creste eficienta si pentru a diminua pierderile de productie sau depozitare. In depozitele frigorifice, depozitele de legume fructe, ciupercarii, sere, incubatoare, etc, este necesar a se mentine anumiti parametri de temperatura si umiditate. A iesi din acesti parametri poate duce la pierderea banilor investiti si chiar la faliment functie de natura si dimensiunea afacerii.

Odata cu automatizarea unui sistem apare si necesitatea monitorizarii acestuia, prin care sunteti informati in orice moment daca sistemul functioneaza corect, in parametrii impusi. In cazul in care mai este necesara ajustarea parametrilor de lucru functie de o anumita perioada din an sau functie de gradul de maturare al produselor sau vechimii depozitarii lor, aveti nevoie de niste rapoarte de temperatura si umiditate si interventia cit mai rapida in modificarea acestor parametri.

Monitorizarea se poate face local, dar asta ar impune prezenta uneia sau a mai multor persoane care sa urmareasca datele, sa le noteze, sa le analizeze si sa le stocheze pentru a evidentia corectitudinea procesului de lucru. Monitorizarea locala se face cu costuri mari (cheltuieli de personal pentru a nota si a analiza evolutia sistemului).

In acest caz apare necesitatea utilizarii unui sistem de monitorizare de la distanta, sistem care ofera instantaneu date de temperatura si umiditate din care pot fi extrase valori de analiza. In plus, sistemul de monitorizare de la distanta ajuta la modificare parametrilor de lucru direct de la un computer fara a fi necesara prezenta personalului la sistemul monitorizat.

Sa presupunem ca avem un depozit de legume fructe in care umiditatea si temperatura sunt vitale pentru pastrarea indelungata a produselor in stare proaspata. Este suficient sa se conecteze termostatele si umidostatele la un sistem de transmitere in retea si putem vizualiza in orice moment pe un computer, prin email sau prin SMS starea depozitului. Chiar daca suntem la birou, intr-o calatorie de afaceri sau in vacanta, avem nevoie sa stim sigur daca sistemul functioneaza corect. Nu este necesar sa ne contactam angajatii ci doar sa ne conectam printr-o conexiune la Internet direct la sistemul nostru de monitorizare si sa ne urmarim afacerea.

Un sistem de monitorizare de la distanta impune citeva conditii:

    • existenta de termostate si hidrostate cu port de comunicare de date;
    • interfata de conectare a termostatului sau higrostatului la echipamentul de comunicare la distanta;
    • echipament de comunicare la distanta – se poate conecta la Internet si este functie de numarul de puncte de masura;
    • soft (program) de monitorizare la distanta ce se instaleaza pe computerul dumneavostra si va ofera informatii din toate punctele de masura (temperaturi si/sau umiditate), date ce pot fi stocate atit pe un HDD, memory stick, CD/DVD sau listate la imprimanta. Softul poate trasa grafice de analiza a sistemului si permite modificarea parametrilor termostatelor si umidometrelor.

Un astfel de sistem va elimina erorile factorului uman, cheltuielile suplimentare cu personalul, aduce aport de timp ce-l puteti utiliza in dezvoltarea afacerii si va prezinta cu obiectivitate starea de productie (sere, ciupercarii etc) sau depozitare (camere frigorifice de carne, lactate, preparate, depozite de legume fructe, etc)

Nu ezitati sa ne contactati pentru informatii suplimentare in vederea instalarii si operarii unui sistem de monitorizare de la distanta.